27. 11. 2009
V pátek 27. listopadu proběhla v Novém Městě nad Metují již tradiční akce městského muzea a informačního centra ADVENTNÍ MUZEJNÍ NOC. Hilldenské náměstí osvítily louče a malé ohníčky, u kterých bylo příjemné postát. Celé prostranství provoněl punč. Ve vánočně vyzdobených muzejních expozicích měli návštěvníci možnost prožít atmosféru adventu s ukázkou vánočních zvyků a tradic. V historickém sále zněly koledy v podání kytaristy pana Beneše, ožil dřevěný mechanický betlém od Zdeňka Škopa. Paní Tradice zapálila první adventní svíčku a s pomocí dětí vyráběla vánoční svícny z jablek a lodičky ze skořápek vlašských ořechů. V sále řemesel pekla kmotra pekařka vánoční cukroví a při práci vykládala o významu a tradicích adventních a předadventních svátků, vtipně přiblížila divákům prosincové pranostiky. V sále přírody předváděli ptáčníci, zejména dětem, jak pečovat v podzimních a zimních měsících o zpěvné ptactvo a jak poznávat stromy podle listů a pupenů. V akváriu přibyly před muzejní nocí typické ryby českých rybníků a řek, včetně malého „vánočního“ kapříka. V barokní lékárně uvařil bylinkář několik druhů čajů, ale zmizel neznámo kam. Jeho zmatený pomocník však zapomněl, jaký čaj je ve kterém kalíšku. S pomocí návštěvníků se pak podle vůně a chuti pokoušel přiřadit voňavý nálev k ukázkám sušených bylinek a obrázkům z atlasu. Během hledání si společně povídali o léčivých účincích některých rostlin. U ohníčku na prostranství před muzeem si každý mohl vyvěstit svoji budoucnost z roztaveného olova. Chvíle čekání na prohlídku si návštěvníci krátili prohlídkou produktů, kterým byla udělena značka Orlické hory – originální produkt. Aby mohl výrobek značku získat, musí sám i jeho výrobce splňovat poměrně přísná kritéria. Spotřební zboží, umělecká díla nebo zemědělské a přírodní produkty musí zaručovat standardní kvalitu, musí být šetrné k přírodě a jedinečné ve vztahu k Orlickým horám a Podorlicku. U stánků si mohli návštěvníci vybrat to nejlepší z keramických výrobků z chráněných dílen Kopeček v Bartošovicích nedaleko Neratova. Přes padesát procent zaměstnanců dílny je zdravotně postižených a všichni v tomto předvánočním čase mají opravdu napilno, aby uspokojili zákazníky. Hned vedle se prodávala přírodní ovocná pálenka, vyrobená firmou Podorlická sodovkárna z Rychnova nad Kněžnou. Jedinou surovinou k výrobě těchto pálenek je ovoce od velkopěstitelů. Zákazníci si mohli vybrat slivovici, hruškovici, meruňkovici anebo odrůdovou jablkovci. Vánoční stánek zaplnila i další lákadla jako včelí produkty od Lenky Skalické ze Žamberka a dřevěné hračky od Karla Jirsy z Pohoří u Dobrušky. Největším lákadlem ale byla jablíčka z ovocných sadů v Synkově nedaleko Rychnova nad Kněžnou a sváteční koláčky od firmy BEAS, a.s. – Pekárna Lično. Synkovská jablíčka se pěstují v sadech, které jsou zařazeny ve Svazu pro integrované systémy pěstování ovoce (SISPO) – jedná se o systém šetrné ochrany. No a koláčky z Lična? O jejich kvalitě svědčí udělení národní značky kvality KLASA a o jejich výtečné chuti jste se mohli přesvědčit sami. Děkujeme oběma firmám za ochutnávky. Pracovníci muzea a informačního centra děkují všem návštěvníkům za spoluvytvoření příjemné atmosféry a se všemi se těšíme na shledanou při další akci.